Udvikling i fællesskab
Vores menneskesyn i Casamar er, at vi udvikler os sammen med andre – vi er individer, der gensidigt er afhængige af hinanden og det fællesskab, vi er en del af. Vi vægter samarbejdet med familien højt, da vi tror på, familierne har større mulighed for at skabe forandringer, når alle samarbejder og er i tæt dialog med hinanden. I samarbejdet med familierne møder vi dem med nysgerrighed, tillid, modighed og gennemsigtighed.
Vi er optaget af at undersøge udviklingsmuligheder, hvilket afspejler sig i vores pædagogiske og psykologiske metodevalg.
Vores arbejdsgange
Vi har ophold for familier, hvor der er behov for støtte til at varetage omsorgen for barnet i en periode, eller hvor der er behov for en nærmere afklaring af forældrenes forældrekompetencer, ressourcer og vanskeligheder i forældreskabet.
Casamar tilbyder en beskyttet og tryg ramme, der tager udgangspunkt i, at vi lærer og tager imod nye muligheder, når vi er i trygge omgivelser. Vores intention er, at Casamar skal være et trygt sted at udvikle sig, hvor familierne kan mærke vores menneskelige kultur og høje faglighed.
Vi arbejder ud fra et helhedsperspektiv på udvikling- og trivselsmuligheder for barnet og familier, hvor vi med vores uddannede tværfaglige personale kan imødekomme familier med et tilbud om en tidlig og individuelt tilrettelagt indsats, som for en periode giver familien den nødvendige ro og støtte, så forældrene kan fokusere på arbejdet med deres specifikke udfordringer.
Dette ønsker vi at stille til rådighed, idet vi tror på, at ved at blive mødt i et trygt miljø, hvor forældrene i et passende tempo og i beskyttende omgivelser udvikler deres forældrekompetencer, kan drage omsorg for deres barn og sikre barnets trivsel og udvikling.
Vi arbejder med en systematisk arbejdsgang og tilgang til vores målgruppe. Det betyder, at vi sikrer løbende opfølgning på mål samt sikrer, at der løbende sker justeringer og tilpasninger i støtten til familierne baseret på deres aktuelle behov og udvikling. Det sikrer samtidig en gennemsigtighed og kvalitet i vores arbejde.
Vi arbejder ud fra en løsningsfokuseret tilgang til, hvordan familien kan opfylde sine mål. Selv om familien er i en svær situation, vil denne i langt de fleste tilfælde have gavn af selv at handle og dermed få en oplevelse af kontrol over situationen.
Familieophold og behandling
Pædagogisk udviklings- og undersøgelsesophold
Varrighed: 4 måneder
Forældrenes omsorgskompetencer, samarbejdskapacitet og sociale forhold afdækkes og understøttes, og børnenes trivsel og udvikling søges sikret herved samt beskrives. Undersøgelsen kan indgå som del af en §50 undersøgelses punkt 1 og 2.
Der afholdes 2 statusmøder med sagsbehandler under opholdet. Der skrives referat af møderne
Ved forløbets afslutning udarbejdes en rapport om familiens ressourcer, vanskeligheder og udvikling samt vurderinger af familiens videre udviklings- og støttebehov.
Anbefalinger af konkrete støtteforanstaltninger for familien opstilles, såfremt dette ønskes
Forlængelse ud over 4 måneders kombineret udviklings- og undersøgelsesforløb kan aftales.
Udviklingsophold
Varrighed: 2-6 måneder
Familier kan indskrives i udviklingsforløb af 2-6 måneders varighed.
Familier tilbydes støtte i forhold til specifikke udviklingsmål med henblik på at fremme børnenes trivsel og omsorg samt relationerne mellem forældre og børn.
I samarbejde med familien og børne- og ungerådgiver fastlægges udviklingsmål for forløbet og varigheden af forløbet aftales. Der udarbejdes skriftlig udviklingsplan for forløbet.
Udviklingsforløb tilbydes i forlængelse af undersøgelsesforløb, når det vurderes relevant i forhold til videreudvikling og/eller konsolidering af igangværende processer i familien
Der afholdes jævnlige statusmøder med sagsbehandler forløbet igennem og der udarbejdes skriftlige referater herfra.
Rapport med beskrivelse af familiens forløb og udvikling udarbejdes sidst i forløbet
Dagsophold
Varrighed: aftales
Familier eller enkelte familiemedlemmer kan i særlige tilfælde indskrives til dagforløb.
Dagforløb kan tilbydes som kombinerede udviklings- og undersøgelsesforløb såvel som udviklingsforløb.
Der indgås individuelle kontrakter vedr. indhold, omfang af indsatsen og pris.
Indslusning i eget hjem
Varrighed: aftales
I forlængelse af en families døgnophold tilbydes ambulant støtte til familien samt diverse ydelser til familiens nye samarbejdspartnere.
Der indgås individuelle kontrakter vedr. indhold og omfang af indsatsen, som kan rette sig mod følgende:
– Støtte til familien i overgangen mellem døgnophold og hjemflytning.
– Støtte til familien i forhold til at etablere kontakt og samarbejde med nye samarbejdspartnere.
– Overlevering af viden samt formidling af væsentlige erfaringer med familien til nye samarbejdspartnere.
– Supervision og konsulentbistand ved opstart af støttepædagog-ordning, familiekonsulenter, hjemme-hos-ordning, familieplejeforløb m.m.
Vi vil alle det bedste
I Casamar har vi ”sind på sinde,” hvilket for os betyder, at vi har andres sind på sinde og ønsker at være nysgerrige for, at få indblik i det andet menneskets måde at være i verden og forstå sig selv og sig selv sammen med andre.
Vi arbejder ud fra, at vi alle vil det bedste – at man som forældre vil det bedste for dit barn, så hvordan kan vi gøre, så ‘du bliver en bedre forældre for netop dit barn’. Det er personalets ansvar at der er transparens og tydelighed mellem forventninger, ressourcer og rammesætning af, hvordan du kan skabe forandringen. Dette sker bla. gennem hverdagstræningen (ADL) og redskaber fra Kari Killéns syv centrale forældrefunktioner.
Visitation
Døgnopholdet omfatter omsorg, personlig støtte, socialpædagogisk rådgivning og behandling samt varetagelse af barnets, forældrenes eller de vordende forældres særlige behov, herunder behov som har afsæt i en fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse hos barnet eller forældrene.
Det er vigtigt, at kommunen ved beslutningen om visitation omhyggeligt beskriver, hvilke former for hjælp Casamar skal levere og hvilke, der skal leveres i et andet regi, idet det fastlægger grundlaget for den økonomiske aftale mellem den anbringende kommune og Casamar.
En familieanbringelse kan fx iværksættes, når familien har behov for et målrettet og helhedsorienteret døgnophold, hvor der arbejdes med tilknytning og samspil mellem barn og forældre, familiens relationer og forældrenes kompetencer til at skabe trygge rammer og struktur og imødekomme barnets eller den unges behov.
Familieanbringelse er frivillig og har ikke retsvirkning som en anbringelse. Det vil sige, at indsatsen ikke er omfattet af de særlige regler om bla. hjemgivelse og samvær, der særskilt knytter sig til en anbringelse af børn uden for hjemmet.
Familieanbringelse anvendes ikke, hvis sagens oplysninger peger på, at en anbringelse uden for hjemmet vil være bedst for barnet.
Vi indskriver ikke forældre med et aktivt misbrug.
For visitation er der behov for en beskrivelse af familiens aktuelle situation, samt oplysninger om formålet med henvisningen og familiens indstilling til ophold. Efter telefonisk visitation bedes relevante sagsakter fremsendt pr. sikker mail.
I forbindelse med visitation indgås aftale vedr. formøde og indskrivning.
Ved interesse for plads, drøftelse af en sag, eller hvis du som børne- og ungerådgiver ønsker at høre om Casamars tilbud kontaktes:
Lovgrundlag
Casamar drives efter Barnets Lov §45. Det fremgår af § 45, stk. 1, at barnet, forældrene eller de kommende forældre modtager omsorg, personlig støtte, socialpædagogisk rådgivning og behandling under døgnopholdet. Med § 45, stk. 1 angives en ramme for, hvad et døgnophold bør omfatte. Det fremgår af § 45, stk. 2, at der desuden kan foretages undersøgelser, observation og ydes terapi eller anden behandling. Det fremgår af § 45, stk. 3, i barnets lov, at et støtteophold, jf. § 32, stk. 1, nr. 7, som ydes under et døgnophold, indgår som en ydelse efter stk. 1.
Det bemærkes, at døgnophold i form af en familieanbringelse eller et støtteophold ikke er en anbringelse efter § 46, men en støttende indsats efter § 32.
Familier indskrives efter Barnets Lov §32. stk.1, nr.6.